divendres, 16 d’octubre del 2020

Nova

 


Hi ha coses que succeeixen de dia i no en som conscients fins que arriba la nit.

I va ésser aixi. Hi va haver una explosió a la constel.lació de l'óssa menor. Tècnicament els astrònoms en deien una nova però el fet és que l'estel Polar va deixar de brillar. Com va passar de dia dins la franja GMT+1 ningú en va ésser conscient.  I encara menys que feia 431 anys que havia deixat de lluir.

Algunes hores més tard en van fer l'observació uns astrofísics i ho van piular directament en el seu compte de American Astrophysical Society.
 
El públic en general ni es va immutar. Prous problemes hi ha per què t'hagis de preocupar per un punt de llum menys en el cel nocturn. Si la cua de l'ossa quasi bé no es veu.
 
Poc després es van abraonar els mitjans de comunicació sobre la notícia. A través d'una nota de premsa de Reuters que havia begut la nova de navegants i astrònoms. S'hi van lluïr de valent amb els titulars "L'ossa menor perd part de la cua" o "El carro ja no podrà enganxar ni els bous ni les esquelles" . Tot molt divertit i pintoresc si no fos per què ja no hi havia cap més punt de referència fiable per marcar el nord i la posició. 
 
Era clar i evident que de moment la Terra seguiria girant encara que no ho veiéssim.
 
Però les nits encara eren més fosques sense aquest petit punt de llum, tènue i difícil de descobrir a ull nu.

 
 

1 comentari:

Elena Baldú ha dit...

Una evidencia més que hem perdut el nord!